jonssonsfrestelser.blogg.se

Jonssons frestelser är en blogg som kommer att handla om mat, resor,djur och natur. Ibland kan det slinka med lite poesi också. Vi är ett par på 50+ som heter Angela och Morgan. Vi älskar att vistas i naturen. Plocka bär, svamp och fiska. Vi har även två fina barnbarn. Dom kommer också att ta lite plats här. Välkommen till Jonssonsfrestelser.

Hösten

Publicerad 2018-09-26 18:49:00 i Allmänt,

Vi kan inte låta hösten passera utan att skriva några rader om den också.
Hösten är den årstid som vi gillar allra bäst. Luften är klar och kall. Träden och buskarnas blad skiftar i många vackra nyanser. Ja färgerna kan liknas vid ett sprakande fyrverkeri. Men det här fyrverkeriet sträcker sig inte mot himmelen, nej tvärtom. Det faller till marken och bildar en färggrann värmande matta som skyddar allt som ska övervintra under den (särskilt svampen). Och när höststormarna viner i trädkronor och runt knuten. Då är det extra skönt och mysigt att tända ljus och kura skymning inomhus. För det där med att vistas ute i höstregn och rusk, det gillas inte. Regn och rusk tillhör liksom det där negativa med hösten.
Men det bästa med hösten är nog ändå svampen. Vi älskar att ränna runt i skogen på jakt efter kantareller. Men eftersom sommaren har varit så torr och varm i år så hade vi inte räknat med någon större skörd. Men ack vad vi bedrog oss. Kantarellerna är visserligen senare i år här i Norrland men de finns i massor. Mogge har varit ut i skogen flera gånger själv, då jag har jobbat helg. Men nu i helgen fick även jag vara med och hämta hem läckerheterna. Vi hittade många gula kantareller och trattisar, LYCKA!
Självklart har även vi våra favoritställen som är hemliga, ja platserna har blivit ganska många genom åren.
Men det går inte att vara säker på att man kan hitta kantareller på samma plats varje år. Vi har fått för oss att de kan ta ett viloår ibland, och då får man söka vidare på andra platser, det är vår erfarenhet.
Häromdagen fick vi ett tips på ett bra ställe för gula kantareller, av en före detta granne. Att bli betrodd med en sådan information, ser vi som en stor ära. Så i dag kunde vi inte hålla oss längre, efter middagen satte vi oss i bilen och for iväg för att undersöka platsen. Höstsolen sken och den hårda vinden gjorde så att blad och grenar yrde runt omkring oss. Vi hittade inte några gula kantareller men däremot så hittade vi massor med stora fina trattkantareller. Och sådana kan man aldrig få för många av. Vi ska fortsätta att söka av vårt nya ställe inom en snar framtid för där finns mycket att utforska. Så åter igen tusen tack, Vivianne, för tipset.  Nu återstår bara att mysa och rensa trattisar medans höststormen viner runt knuten. Tjingeling. 
 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela