jonssonsfrestelser.blogg.se

Jonssons frestelser är en blogg som kommer att handla om mat, resor,djur och natur. Ibland kan det slinka med lite poesi också. Vi är ett par på 50+ som heter Angela och Morgan. Vi älskar att vistas i naturen. Plocka bär, svamp och fiska. Vi har även två fina barnbarn. Dom kommer också att ta lite plats här. Välkommen till Jonssonsfrestelser.

Skälsjötjärn

Publicerad 2018-03-25 17:50:00 i Allmänt,

Äntligen har det evinnerliga snöandet avtagit och vi har passerat vårdagsjämning. Solen tittar fram och temperaturen blir allt mer dräglig. De enorma snödrivorna sjunker ihop och snötäcket som breder ut sig över vår natur blir allt mindre. Ja det där med snön har varit ett gissel i vinter, åtminstone för oss som har längtat ut för att pimpel fiska. Tidigare år har vi kunnat ta oss fram till fots på sjöarnas is men i år har det varit omöjligt på grund av all denna snön. Och om man mot förmodan hade lyckats med det så har man förmodligen fått skotta sig less innan man har kommit ner till isen.
Men i helgen kunde vi äntligen packa våra ryggsäckar med fika, isdubbar och pimpelspön. Vi åkte till Skälsjötjärn för att pröva vår fiskelycka. Solen sken och vi tog oss lätt fram genom att följa ett skoterspår ut på isen. Under snön var det ganska mycket vatten och isen var cirka en meter tjock.Vi var inte ensamma, där satt redan två killar och pimplade. Mogge fick ganska snabbt napp och drog upp en liten Abborre som fick återvända till djupet. Själv fick jag nöja mig med själva naturupplevelsen, med andra ord, det var tvärdött! Men grabben vid hålet bredvid, han drog upp en fin bit, så fisken finns men den är svårflörtad.
Nu hör det till saken att Mogge och jag har skaffat oss linser och det var liksom premiär att testa dessa nu. Med chockblandad förtjusning stirrade vi på varandra och på vår omgivning. Wow, är det så här vi ser ut, alla "kråksparkar" runt ögonen, vildvuxna ögonbryn och så vidare. Men oj så skönt att kunna se utan glasögon! Det känns som att man har förflyttats tio år tillbaka i tiden, seendemässigt alltså. Och eftersom jag inte fick någon fisk så fick jag nöja mig med att studera Snöloppor i stället. Sådana har jag inte kunnat se på många år men nu såg jag massor med mina nya linser. Snöloppor eller Hoppstjärtar saknar vingar men hoppar liksom omkring på snön genom att lösgöra två svansliknande "fjädrar" som sitter på buken. De livnär sig på ruttnande organiska material, på svampar, alger, pollen, spolmaskar och hjuldjur. Har hört talas om att katter och hundar kan dra med sig dom inomhus och gona ner sig med dom i våra sängar, och lopporna kan då orsaka små bett på huden. Men om det är sant, vet jag inte. Vi var i alla fall noga med att lämna dom kvar i snön, innan vi åkte hem, inga fripassagerare här inte.
I dag har vi ställt om våra klockor till sommartid. Och vad händer då då? Jo en iskall vind sveper fram och himlen öppnar sig och det börjar "kräksnöa", precis som om vi inte redan har fått nog av den varan! Men men, vi får trösta oss med att vi går mot en ljusare tid i alla fall. Och själva tänker vi nog behålla yllekalsongerna på ända fram till midsommar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela