jonssonsfrestelser.blogg.se

Jonssons frestelser är en blogg som kommer att handla om mat, resor,djur och natur. Ibland kan det slinka med lite poesi också. Vi är ett par på 50+ som heter Angela och Morgan. Vi älskar att vistas i naturen. Plocka bär, svamp och fiska. Vi har även två fina barnbarn. Dom kommer också att ta lite plats här. Välkommen till Jonssonsfrestelser.

Tjälknöl

Publicerad 2018-02-25 17:34:00 i Allmänt,

I helgen har vi haft Tjälknöl på vårt matbord. Och vi har ett "busenkelt" recept på hur man tillreder en sådan, det vill vi dela med oss av, men först lite historia.
Maträtten skapades av en kvinna som heter Ragnhild Nilsson i början av 1980-talet. Hon bad sin man ta fram en älgstek ur frysen och tina den i ugnen på svag värme. Men steken glömdes bort och först nästa dag kom dom ihåg den. Ragnhild försökte rädda den smaklösa steken genom att lägga den i saltlag i några timmar. Det visade sig att steken blev mör och god. Och 1982 vann Tjälknölen priset i ICA-kuriren och utsågs till Medelpads nya landskapsrätt. Även vi har tidigare tillagat tjälknöl enligt Ragnhilds recept, men en dag fick vi ett tips av Mogges mamma Elsy, hennes recept var.
Lägg det frusna köttet på en ca: 2cm tjock salt bädd i en ugnsfast form, strö även lite salt och vitpeppar på köttet. Ställ in i ugnen på kvällen med en värme på ca:75 grader, gå och lägg er. På morgonen dagen därpå så har ni en härlig tjälknöl att smaska på. Låt den svalna innan ni skär tunna skivor av den.
Nu hör det till saken att Mogge gillar att experimentera lite i matlagningskonsten. Så han har utvecklat receptet ytterligare. Han tar helt enkelt och sticker hål i steken och stoppar in hela skalade vitlöksklyftor i den innan den hamnar i frysen. Så tar vi fram steken på kvällen och lägger den på en salt bädd sedan får ugnen sköta resten under natten. Vi lovar, tjälknölen smakar gudomligt gott och den är "busenkel" att tillreda. Lycka till!

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela