jonssonsfrestelser.blogg.se

Jonssons frestelser är en blogg som kommer att handla om mat, resor,djur och natur. Ibland kan det slinka med lite poesi också. Vi är ett par på 50+ som heter Angela och Morgan. Vi älskar att vistas i naturen. Plocka bär, svamp och fiska. Vi har även två fina barnbarn. Dom kommer också att ta lite plats här. Välkommen till Jonssonsfrestelser.

Svampvirus

Publicerad 2017-09-25 21:16:00 i Allmänt,

Det finns många olika sorters sjukdomar och virus som man kan drabbas av. Tänker då närmast på alla förkylnings och magvirus som florerar så här på hösten nu när skolorna har startat.
Vill inte påstå att Mogge och jag är några stora svampkännare, att plocka svamp är något som vi har börjat med under de senaste åren. Ett intresse som sakta men säkert har förvandlats till ett beroende som i sin tur blivit till en sport som är som ett gift. Det där med att hitta kantareller på hösten är plötsligt livsviktigt! Vi tror själva att vi har drabbats av ett obotligt svampvirus. Det ger sig först tillkänna i en något mildare form under våren och sommaren. För att slutligen stå i full blom under höstmånaderna. På vintern är det lite lindrigare för då ligger viruset i dvala och bidar sin tid, det ligger på laddning så att säga.
Vi tycker att ett bra sätt att rensa hjärnan efter en arbetsvecka, är att bege sig ut i skogen och bara djupandas, det gjorde vi i fredags också. Vi hade naturligtvis våra plastkorgar avsedda för svamp med oss, utifall att vi skulle hitta några trattkantareller. Men det gjorde vi inte, det blev bara några gula som fick bli till en härligt god kantarellpaj. På lördagen hade vi tänkt att vila lite från svampplockningen. Vi pysslade lite i hemmet i stället och gjorde höst på altanen. När det var klart så åkte vi till K-rauta för att köpa en gasolkamin, mysigt att ha på altanen då kylan smyger sig på. På vägen hem, i höjd med Böle skola, så kastar jag en blick in i skogen och det gjorde Mogge också. Vi tittar på varandra och skakar på våra huvuden. Såg du kantarellerna frågar jag Mogge. Ja, vi håller nog på att bli knäppa svarar han. Men vi kunde inte hålla oss, vi måste bara vända om och kolla. Och jodå mycket riktigt vi hittade ett rejält gäng med gula kantareller som stod där i skogsdungen vid vår barndoms skola. Tur vi hade svampkorgarna i bagageluckan. Sedan vi började plocka svamp så har våra liv blivit helt förbytt och förändrat. Nu för tiden kan vi knappt åka och handla utan att titta efter svamp i diken och dylikt. Mogge trampar på bromsen och jag skuttar ut ur bilen ner i diket likt en stelbent hare, för att kontrollera. Och värst är det nog när jag åker buss till och från arbetet, då sitter jag och spanar av i dikena längs med vägen. Och häromdagen tyckte jag till och med att jag såg gula kantareller i höjd med Birsta köpcenter! Fick en enorm lust att trycka på stoppknappen, men jag behärskade mig.
I söndags hade vi gett oss tusan på att hitta trattkantareller. Vi åkte till en skog som alltid brukar leverera sådana, men vi gick bet. Lite småsura rullade vi vidare till en annan skog som inte är älgjakts befriad. På med varseljackorna och bara sök. Vi såg tydliga spår efter jägarna där de dragit fram sina skjutna älgar i skogen. Vi såg också björnspillning och annat bajs, och till slut så såg vi mängder med gula kantareller. Och som grädden på moset, Mogge hittade massor med trattkantareller. Han bara tog ett stort kliv med sina långa ben, över en liten myrstack och där stod dom, växte till och med i myrstacken!
När vi förnöjsamt strövade vidare i skogen med våra välfyllda svampkorgar. Så råkade jag halka på en fuktig kvist i en sluttning. Tjoff, så låg jag där och rullade som en säl med svampkorgen under mig. Hur gick det, ropade Mogge. Jodå svampen klarade sig, svarade jag. Har du skadat dig, frågade Mogge. Nä, men korgen är skadad. Jag hade knäckt korgen med ändan så att säga, men svampen var hel. Jag reste mig mödosamt upp och krafsade av mig den värsta mossan med handen, samtidigt som jag förargat muttrade. "Bättre en trasig svampkorg i skogen än en kantarell som inte är hel och mogen".
Och snart börjar älgjakts uppehållet, undrar vad vi ska göra då?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela