jonssonsfrestelser.blogg.se

Jonssons frestelser är en blogg som kommer att handla om mat, resor,djur och natur. Ibland kan det slinka med lite poesi också. Vi är ett par på 50+ som heter Angela och Morgan. Vi älskar att vistas i naturen. Plocka bär, svamp och fiska. Vi har även två fina barnbarn. Dom kommer också att ta lite plats här. Välkommen till Jonssonsfrestelser.

Ett spännande fiske

Publicerad 2017-06-27 20:17:22 i Allmänt,

Vi har snart varit lediga i sex dagar i samband med midsommar. Dessa dagar har vi ägnat åt att flänga runt till olika sjöar för att pröva fiskelyckan. Och vi ljuger inte om vi påstår att den här perioden har varit klart överlägsen då det gäller flest napp och fångade fiskar.
Men så upptäckte Mogge att min rulle på fiskespöt gick väldigt tungt. Själv trodde jag att det skulle vara så....Ja jag menar, huvudsaken är väl att man lyckas veva upp fisken?! Men "icke sa nicke", en ny rulle skulle införskaffas å de snarast. Sagt och gjort rullen inhandlades och riggades på mitt spö, och naturligtvis måste den testas på en gång. Så i dag gav vi oss ut på en fisketur igen. Den här gången åkte vi till Lalamptjärn. En behändig liten tjärn som tillhör Mjällå fiskevårdsområde.
Mogge drog som vanligt upp de två första fiskarna, fina rejäla regnbågar. Själv stod jag där och misströstade, var inte riktigt nöjd med rullen, den gick så förb...lätt. Så plötsligt dök flötet och jag fick veva så att gäddhänget fladdrade och allt det där ni vet. Mogge kom springande med håven för att hjälpa till. Och då tar "fiskrackarn" och rycker av linan jäms med flötet. Vi ser hur flötet förflyttas bort från land och dyker. Fy vad jag grämde mig, gillar inte att tappa fisk. Samtidigt som jag tyckte synd om fiskstackarn som nu tvingas simma runt med ett flöte. Efter en stund så ser vi hur flötet dyker upp långt där ute på sjön. Och Mogge börjar nu ihärdigt att försöka fånga flötet med sin krok och sitt flöte. När han står där och kastar så ser han hur mitt flöte simmar allt närmare hans flöte. Fisken är uppenbarligen både nyfiken och mer hungrig. Och vips så har Mogge lyckats med att få tag i flötet med min fisk. Den fisken drog vi i dag två gånger med två flöten så att säga, det var en fet och fin regnbåge. Nu till nästa historia.
Vi bestämmer oss för att ta en liten fikapaus, riggar fast våra spön och hugger in på en macka. Halvvägs på min macka som består av nån typ av barkbröd och egenhändigt odlade groddar med en ynka skinkskiva (figuren ni vet) man vill ju inte simma i vassen direkt. Så ser jag hur flötet dyker och är borta lääänge. Jag stoppar min halvätna barkbrödsmacka i fickan och rusar fram till spöt. Jag har en stark rackare på kroken och ropar till Mogge. - Kom med håven! Fisken simmar längs med land samtidigt som den kämpar emot. Så plötsligt kändes det som att den släppte, det gick lätt att veva. Men den lurade mig den "rackarn", för nu kämpade den verkligen emot. Mogge jobbade med håven och jag var så fokuserad på att den inte skulle lyckas med att rycka av linan med flötet. Så i min iver backar jag bakåt med spöt och tjoff så sjunker jag djupt ner till ljumsken med höger benet. Jag blev både paff och rädd, min första tanke var KVICKSAND!. Jag känner hur dyn i surhålet suger sig fast runt mitt ben, hur jag sugs neråt. Jag kämpar för att ta mig loss och tror ett tag att stöveln ska bli kvar där nere i djupet. Jag gapskrattar av rädsla och ser hur Mogge kämpar med fisken men jag släpper inte spöt. Jag lyckas äntligen, nervöst skrattande, ta mig loss ur slukhålet, jag är dyngig och blöt ända upp till arslet, men jag släppte inte spöt! Dom som stod på andra sidan undrade nog vad vi höll på med... Det hörs ju så väl vid en tyst tjärn i naturen ni vet? Dom packade ihop och for hem.
Efteråt, när jag satt där i mina smutsiga och blöta vildmarksbyxor med ena stöveln fylld med sur vatten och tuggade på min halvätna macka, så frågade jag Mogge. - Blev du inte rädd? Nää svarade han. -Du bara liksom blev enbent.
I morgon tar vi nog en stillsam promenad min gubbe och jag, det var ett spännande fiske i dag. Och vi har ju ändå frysen full med fisk nu, hepp

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela