jonssonsfrestelser.blogg.se

Jonssons frestelser är en blogg som kommer att handla om mat, resor,djur och natur. Ibland kan det slinka med lite poesi också. Vi är ett par på 50+ som heter Angela och Morgan. Vi älskar att vistas i naturen. Plocka bär, svamp och fiska. Vi har även två fina barnbarn. Dom kommer också att ta lite plats här. Välkommen till Jonssonsfrestelser.

Sjukstuga

Publicerad 2017-08-25 18:05:00 i Allmänt,

Eftersom Mogge och jag hade haft en månads semester på Gran Canaria i februari, så bestämde vi oss för att inte ha någon sommarsemester den här sommaren. Vi skulle med andra ord "sommarjobba" på våra respektive arbeten. Sommaren har varit händelserik med fiske och bär och ett furuviksbesök med barnbarnen. Och framförallt då sonen gifte sig, en mycket stor händelse i våra liv. Ja veckorna har rullat på, och de varma och soliga dagarna går att räkna på en hand. Hela tiden har vi haft siktet inställt på sista veckan i augusti, för då ska vi minsann vara lediga tillsammans och få vandra på fjället. Så kom den då den där sista arbetsveckan och det var precis som om någon hade läst (ondat sig) över oss. För nu drabbas Mogge av en svullen fotled så han haltar alltmer, men han kämpar på in i det sista. Själv drar jag på mig en förkylning. Först tänkte jag att det är väl en vanlig höstförkylning, en sån där som man snyter sig igenom på cirka en vecka å sedan är det klart. Men ack vad jag bedrog mig. Feber, ont i kroppen och halsen, igentäppta bihålor och som pricken över i:et ont i örat. Jag hatar att vara sjuk, det är så himla tråkigt. Så för att fördriva tiden lite när jag ändå inte orkar vara uppe så mycket så skriver jag.
Mogge och jag är ju "tvättäkta" norrlänningar. Så naturligtvis hade vi tänkt oss att inleda ledigheten med en surströmmingsfest tillsammans med några andra, det ligger ju rätt i tiden så att säga, åh va gott det ska bli!
Apropå surströmming, så har ju alla som sett sällskapsresan "Snowroller" med Lasse Åberg, säkerligen insett att det finns ett samband mellan surströmming och snus. Dä ä norrländskt det. Tycker inte att det är något att skryta med, men Mogge och jag har ägnat oss åt det sistnämnda i många år. Och nu kommer vi in på en historia som jag egentligen skäms över. Men jag berättar den ändå eftersom jag är i skrivartagen.
När jag var ung så hade jag en egenhet för mig. Jag kunde nämligen i ur och skur rätt som det var fräsa ut snusen som jag hade under läppen, detta skedde (vanligtvis) utomhus. Då för tiden jobbade jag i hemtjänsten och jag hade en manlig arbetskamrat som brukade bråka på mig om detta, han tyckte att jag var okvinnlig. Själv tyckte jag väl inte att det var så viktigt det där med kvinnligheten, så jag fortsatte att fräsa och spotta. På den tiden så brukade min blivande make Mogge alltid kavla av sig kalsongerna nedanför sängen innan han kröp ner. En morgon, sätter han sig upp som vanligt och ska dra på sig sina kalsonger, då utbrister han.
- Nej! Jag flyger yrvaket upp och frågar vad som har hänt.
Jag har snus i kalsongerna, beklagar han sig. Men Herre Gud, säger jag, har du spottat snus i kalsongerna?
- JAG, "snäser" Mogge, nä det är du! Nähä svarar jag. - Jag har inte spottat ut någon snus i dina kalsonger, så de så. Och vad är det här då frågar Mogge samtidigt som han demonstrativt håller fram sina kallingar. Det är bara du som använder portions snus. Uppenbarligen hade jag satt mig upp i sängen i sömnen och singlat i väg snusen i luften över Mogge, som slutligen landade i hans kalsonger. Tja visst skämdes jag lite, men jag tog det inte så alvarligt. Och än i dag är jag nog mest imponerad över mig själv. Jag menar, snacka om att vara pricksäker och i sömnen också! Men skämdes det gjorde jag den andra gången. Nu var vi nygifta och vi hade hyrt en stuga på Tynderö. Sommarnatten var ljummen och sval och det var onekligen lite kyligt i stugan också. Så vi hade kläder på oss då vi låg i bäddsoffan och myste.
Mogge hade en t-shirt för att slippa frysa. Min vana trogen så somnade jag med snusen under läppen. På morgonen när jag vaknade så tittade jag förälskat på min nyblivna make. Han låg på sidan med ryggen mot mig och andades harmoniskt. Då ser jag att på sidan av tröjan har han en prydligt, placerad, snus som har bildat en stor brun fläck på tyget. Och nu ska ni veta att jag skämdes någonting enormt, jag visste vem den skyldige var...
Som tur var, var Mogge lyckligt ovetande. Minns att jag föreslog att han skulle byta t-shirt, eftersom han hade sovit i den där. Och han var ju en mycket samarbetsvillig ung man på den tiden så han gjorde som jag sa. Efter den händelsen så skärpte jag till mig och lade mig till med lite mer ordnade former på snusandet. Jag ville ju få fortsätta mitt liv som en lyckligt gift kvinna med mannen i mitt liv. Så det blev slut på fräsandet och spottandet. Och eftersom jag i samband med den här historien vill briljera lite. Så klämmer jag i med "snusvisan" också, Den som jag skrev och sjöng för sonen när han var liten. Men nu för tiden har jag bytt ut mamma till farmor, eftersom jag numera sjunger den för mina barnbarn.
" Stackars farmor har ingen snus, hon sitter på trappan och gråter. Alla människor i alla hus kan höra hur illa det låter. Om du något hjärta har och om du någon snus har kvar, så bju na på Ljunglövs Ettan"
Nä nu ska jag inte plåga er något mer med mitt skrivande. Och i vår nästa blogg kanske jag anstränger mig och skriver lite mer ordentligt. Typ, beskrivande vy och information från nån fjälltopp.
Min älskade Mogge har nu slängt upp sin onda fotled i högläge. Och själv ska jag festa till det med en Alvedon och med att snyta mig som omväxling, tjingeling.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela