jonssonsfrestelser.blogg.se

Jonssons frestelser är en blogg som kommer att handla om mat, resor,djur och natur. Ibland kan det slinka med lite poesi också. Vi är ett par på 50+ som heter Angela och Morgan. Vi älskar att vistas i naturen. Plocka bär, svamp och fiska. Vi har även två fina barnbarn. Dom kommer också att ta lite plats här. Välkommen till Jonssonsfrestelser.

Björnfrossa

Publicerad 2017-08-28 17:59:00 i Allmänt,

I dag for vi upp till Rigåsens naturreservat för att söka bär och svamp. På vägen upp såg vi några jägare som tycktes stå och prata vid vägkanten. Mogge antog att dessa hade varit ute på morgonkvisten för att jaga och nu skulle dom åka hem.
Solen sken och skogarna kring Rigåsen var lika storslagna och vackra som de alltid är. Temperaturen var perfekt och ibland kom det en svalkande vind som fick det att prassla gemytligt i löven. Som vanligt när vi är ute så finkammar vi skogen, Mogge före och jag efter. Vi lyckades skrämma upp en tjäder som satt på marken och filosoferade. Den blev så rädd att den flög upp med en hastig fart och flaxade rakt in i ett träd. Det var nog väldigt nära att den bröt nacken av sig. Men den klarade sig, och vi hade ju ändå redan planerat att äta Isterband till middag så.....
Det blev en klen skörd på svampfronten men blåbären var stora och fina. När vi hade stökat runt i skog och mark ett bra tag så sökte vi oss ut mot själva reservatet för att ta en fikapaus. Vi satt där och njöt av tystnaden och lugnet. Då säger jag till Mogge att det skulle vara mysigt att sova över i bagarstugan, som står där, någon gång. Det är fint ordnat i den stugan med sängar och sånt där, behövs bara en sovsäck. Ja det skulle vi kunna göra svarar Mogge. Så vi stegar in i stugan för att kolla lite. Jag står och läser i gästboken som ligger där på bordet medans Mogge står och stirrar på något i ett hörn. Så säger han. – Kom och titta på det här då. Där står det en lång påk lutad mot en vägg och på toppen av den har man eldat, det syntes tydligt. Någon hade satt fast en handskriven lapp på påken, det stod. "Denna eld stav användes den 24/8-2017 för att driva bort en björnhona med två ungar härifrån". Oj oj oj, i dag är det den 28/8, det var ju för tusan i torsdags! Nu ville jag plötsligt inte sova över på Rigåsen längre. Tyckte att björnen kom lite för nära så att säga. Och nog små darrade det en aning i mina knäveck när vi sökte oss därifrån. Jag såg en massa björnar som hoppade och skuttade i träden när vi gick mot bilen, men Mogge han var tvärlugn. Han sa att han kände sig tryggare där i skogen än i stan. Ja men ändå, svarade jag ängsligt samtidigt som jag tänkte på vad min mamma alltid sa. "I skogen är det tusen ögon som tittar på dig, men du ser ingen".
Vi hann inte åka så långt innan vi stötte på jägare igen, de stod uppradade lite här och där längs med vägen. Vi stannade och pratade med en av dessa. Och jodå mycket riktigt, de hade björn i sikte. Och vi som hade tänkt oss att stanna lite längre ner för att söka av ytterligare ett skogsområde, ångrade oss nu snabbt. Ja intresset svalnade, vi hade fått nog av att ränna runt som två tok mitt i björnjakten.
Så Mogge trampade "plattan i mattan" och körde oss hem till trygga Sörberge igen.

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela