jonssonsfrestelser.blogg.se

Jonssons frestelser är en blogg som kommer att handla om mat, resor,djur och natur. Ibland kan det slinka med lite poesi också. Vi är ett par på 50+ som heter Angela och Morgan. Vi älskar att vistas i naturen. Plocka bär, svamp och fiska. Vi har även två fina barnbarn. Dom kommer också att ta lite plats här. Välkommen till Jonssonsfrestelser.

Hösten

Publicerad 2018-09-26 18:49:00 i Allmänt,

Vi kan inte låta hösten passera utan att skriva några rader om den också.
Hösten är den årstid som vi gillar allra bäst. Luften är klar och kall. Träden och buskarnas blad skiftar i många vackra nyanser. Ja färgerna kan liknas vid ett sprakande fyrverkeri. Men det här fyrverkeriet sträcker sig inte mot himmelen, nej tvärtom. Det faller till marken och bildar en färggrann värmande matta som skyddar allt som ska övervintra under den (särskilt svampen). Och när höststormarna viner i trädkronor och runt knuten. Då är det extra skönt och mysigt att tända ljus och kura skymning inomhus. För det där med att vistas ute i höstregn och rusk, det gillas inte. Regn och rusk tillhör liksom det där negativa med hösten.
Men det bästa med hösten är nog ändå svampen. Vi älskar att ränna runt i skogen på jakt efter kantareller. Men eftersom sommaren har varit så torr och varm i år så hade vi inte räknat med någon större skörd. Men ack vad vi bedrog oss. Kantarellerna är visserligen senare i år här i Norrland men de finns i massor. Mogge har varit ut i skogen flera gånger själv, då jag har jobbat helg. Men nu i helgen fick även jag vara med och hämta hem läckerheterna. Vi hittade många gula kantareller och trattisar, LYCKA!
Självklart har även vi våra favoritställen som är hemliga, ja platserna har blivit ganska många genom åren.
Men det går inte att vara säker på att man kan hitta kantareller på samma plats varje år. Vi har fått för oss att de kan ta ett viloår ibland, och då får man söka vidare på andra platser, det är vår erfarenhet.
Häromdagen fick vi ett tips på ett bra ställe för gula kantareller, av en före detta granne. Att bli betrodd med en sådan information, ser vi som en stor ära. Så i dag kunde vi inte hålla oss längre, efter middagen satte vi oss i bilen och for iväg för att undersöka platsen. Höstsolen sken och den hårda vinden gjorde så att blad och grenar yrde runt omkring oss. Vi hittade inte några gula kantareller men däremot så hittade vi massor med stora fina trattkantareller. Och sådana kan man aldrig få för många av. Vi ska fortsätta att söka av vårt nya ställe inom en snar framtid för där finns mycket att utforska. Så åter igen tusen tack, Vivianne, för tipset.  Nu återstår bara att mysa och rensa trattisar medans höststormen viner runt knuten. Tjingeling. 
 

Barnbarnen

Publicerad 2018-09-16 16:34:32 i Allmänt,

En härlig vecka i Vemdalen har nått sitt slut, och vi längtar redan till nästa höst då vi kanske återvänder.
I slutet av veckan kom sonen med sin familj på besök och med dom kom också solen. Nu blev det genast fart och fläkt i stugan för barnbarnen dom sprudlar nämligen av en outtröttlig energi. Det är alltid lika härligt att få rå om dom, och det händer alltid någonting tillsammans med dom.Vi plockade blåbär, lingon, fiskade och vandrade en del tillsammans.
På lördagen skickade vi iväg föräldrarna ensamma på en längre vandring. Själva tog vi en lite kortare vandring tillsammans med barnbarnen. Dom kämpade tappert i de höga sluttningarna och tittade förtjust i kikaren som farfar Mogge hade tagit med. Vi hälsade på i Plupps lappkåta som finns i närheten av Storhogna Högfjällshotell & spa. I kåtan fanns möbler gjorda av björkstammar, jättespännande!
En tidig morgon tog vi med barnen på en promenad så att föräldrarna skulle få sova lite längre. Mogge som har besvär med en fotled, han linkade på som vanligt. Han gör oftast det när han har varit i stillhet. Värst innan man kommer igång, som han brukar säga. När vi hade gått ett tag så stannade han till och fixade med skosnörena som hade hamnat i kängorna. Han beklagade sig och sa att nu hade foten försämrats avsevärt för nu hade han fått ont UNDER foten också. Oj oj då, svarade jag och barnen medlidande, stackars dig....När han hade haltat sig fram längs med vägen en bra bit. Så satte han sig uppgivet ner och tog av sig kängan. Rotade runt med handen inuti den och drog fram en blå färgläggningspenna. Mähh! Sa barnen och jag, haru en penna i dojjan? Mmm svarade farfar samtidigt som han ifrågasatte hur den hamnat där....Ingen som vet, ingen som vet. Och under den fortsatta promenaden så gick han plötsligt mycket bättre.
Ja vi har sagt det förut men vi säger det igen. Det här med barnbarn det är härliga tider det. Och vi ser med spänning fram emot nästa äventyr som vi får dela med dom.

Att göra ingenting

Publicerad 2018-09-12 16:59:41 i Allmänt,

I dag har vi använt bilen mer än bena, vi bestämde oss föra att göra ingenting.
Så vi passade på att besöka Vemdalens kyrka som uppfördes 1624 och flyttades till sin nuvarande plats 1763. Vid kyrkdörren hängde en jättestor nyckel som man låste upp med. Kändes både välkomnande och spännande, att det var tillåtet att gå in i kyrkan och titta. Och där finns mycket vackert att beundra. Kyrkan är skickligt målad invändigt med vackra marmoreringar.
Vi har också "snajsat" runt lite och hör och häpna, vi har sett vart blåbären finns. Så nu står dom där och väntar på oss. Och för att ytterligare späda på bekvämligheten så tog vi bilen upp på Skalet. Där uppe var det en kollosal utsikt ner över dalen och längre än så. Då man tittade åt ena hållet såg man att solen lyste långt där borta och åt det andra hållet såg man att regnet var på frammarsch. Det är verkligen snabba skiftningar i väderleken i de här trakterna.
Som ni alla vet så tär det på krafterna att göra ingenting, därför återstår det bara nu att vila efteråt, tjingeling.

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela