jonssonsfrestelser.blogg.se

Jonssons frestelser är en blogg som kommer att handla om mat, resor,djur och natur. Ibland kan det slinka med lite poesi också. Vi är ett par på 50+ som heter Angela och Morgan. Vi älskar att vistas i naturen. Plocka bär, svamp och fiska. Vi har även två fina barnbarn. Dom kommer också att ta lite plats här. Välkommen till Jonssonsfrestelser.

Svampvirus

Publicerad 2017-09-25 21:16:00 i Allmänt,

Det finns många olika sorters sjukdomar och virus som man kan drabbas av. Tänker då närmast på alla förkylnings och magvirus som florerar så här på hösten nu när skolorna har startat.
Vill inte påstå att Mogge och jag är några stora svampkännare, att plocka svamp är något som vi har börjat med under de senaste åren. Ett intresse som sakta men säkert har förvandlats till ett beroende som i sin tur blivit till en sport som är som ett gift. Det där med att hitta kantareller på hösten är plötsligt livsviktigt! Vi tror själva att vi har drabbats av ett obotligt svampvirus. Det ger sig först tillkänna i en något mildare form under våren och sommaren. För att slutligen stå i full blom under höstmånaderna. På vintern är det lite lindrigare för då ligger viruset i dvala och bidar sin tid, det ligger på laddning så att säga.
Vi tycker att ett bra sätt att rensa hjärnan efter en arbetsvecka, är att bege sig ut i skogen och bara djupandas, det gjorde vi i fredags också. Vi hade naturligtvis våra plastkorgar avsedda för svamp med oss, utifall att vi skulle hitta några trattkantareller. Men det gjorde vi inte, det blev bara några gula som fick bli till en härligt god kantarellpaj. På lördagen hade vi tänkt att vila lite från svampplockningen. Vi pysslade lite i hemmet i stället och gjorde höst på altanen. När det var klart så åkte vi till K-rauta för att köpa en gasolkamin, mysigt att ha på altanen då kylan smyger sig på. På vägen hem, i höjd med Böle skola, så kastar jag en blick in i skogen och det gjorde Mogge också. Vi tittar på varandra och skakar på våra huvuden. Såg du kantarellerna frågar jag Mogge. Ja, vi håller nog på att bli knäppa svarar han. Men vi kunde inte hålla oss, vi måste bara vända om och kolla. Och jodå mycket riktigt vi hittade ett rejält gäng med gula kantareller som stod där i skogsdungen vid vår barndoms skola. Tur vi hade svampkorgarna i bagageluckan. Sedan vi började plocka svamp så har våra liv blivit helt förbytt och förändrat. Nu för tiden kan vi knappt åka och handla utan att titta efter svamp i diken och dylikt. Mogge trampar på bromsen och jag skuttar ut ur bilen ner i diket likt en stelbent hare, för att kontrollera. Och värst är det nog när jag åker buss till och från arbetet, då sitter jag och spanar av i dikena längs med vägen. Och häromdagen tyckte jag till och med att jag såg gula kantareller i höjd med Birsta köpcenter! Fick en enorm lust att trycka på stoppknappen, men jag behärskade mig.
I söndags hade vi gett oss tusan på att hitta trattkantareller. Vi åkte till en skog som alltid brukar leverera sådana, men vi gick bet. Lite småsura rullade vi vidare till en annan skog som inte är älgjakts befriad. På med varseljackorna och bara sök. Vi såg tydliga spår efter jägarna där de dragit fram sina skjutna älgar i skogen. Vi såg också björnspillning och annat bajs, och till slut så såg vi mängder med gula kantareller. Och som grädden på moset, Mogge hittade massor med trattkantareller. Han bara tog ett stort kliv med sina långa ben, över en liten myrstack och där stod dom, växte till och med i myrstacken!
När vi förnöjsamt strövade vidare i skogen med våra välfyllda svampkorgar. Så råkade jag halka på en fuktig kvist i en sluttning. Tjoff, så låg jag där och rullade som en säl med svampkorgen under mig. Hur gick det, ropade Mogge. Jodå svampen klarade sig, svarade jag. Har du skadat dig, frågade Mogge. Nä, men korgen är skadad. Jag hade knäckt korgen med ändan så att säga, men svampen var hel. Jag reste mig mödosamt upp och krafsade av mig den värsta mossan med handen, samtidigt som jag förargat muttrade. "Bättre en trasig svampkorg i skogen än en kantarell som inte är hel och mogen".
Och snart börjar älgjakts uppehållet, undrar vad vi ska göra då?

En vanlig helg

Publicerad 2017-09-10 19:40:00 i Allmänt,

Eftersom man hade lovat dåligt väder i helgen så bestämde vi oss för att ta en matlagningshelg, vi brukar göra det på vintern ibland. Nu är det visserligen inte vinter men vi har tydliga höstkänningar min gubbe och jag.
När vi lagar mat tillsammans så lagar vi oftast mycket, stopp i frysen bra å ha. Som vanligt är det Mogge som är kökschef, själv blir jag förpassad till skärbrädet. Min uppgift blir alltid att skala, hacka och finfördela. Men det har jag inget emot därför att maten som Mogge lagar blir alltid väldigt god. Han är enormt duktig på att laga mat och jag är enormt duktig på att äta den. Men jag ville ju också "stila" lite så jag tog och slängde ihop några Scones gjorda på havregryn och havremjölk. Dom blev väl sisådär kan jag tycka, men fåglarna gillar dom nog. Jag är nog den enda människan som jag känner som brukar baka åt fåglarna. Det har hänt åtskilliga gånger men så har jag mycket fågelkompisar också!
Helgens meny bestod av kroppkakor, kåldolmar, kålpudding och nu slutligen så puttrar en härlig korvgryta hemtrevligt på spisen. Den innehåller en massa nyttigheter så som potatis, morötter, purjolök, trattkantareller och kålrot.
Under hela helgen har vi följt orkanen Irmas framfart på sociala medier. Vi förfasar oss över de krafter som finns i naturen. Konstaterar att vi är förskonade här hemma i gamla "svedala". Att det känns tryggt och bra att få stå hemma i köket med näsan ovanför en gryta. Inga jordbävningar, orkaner eller jordskred här inte, nä på sin höjd några minusgrader, lavin eller några omkullblåsta träd, vi har det bra!
I dag på söndagen så sprack himlen plötsligt upp, solen visade sig. Så Mogge och jag gav oss av ut i naturen en liten stund för att andas, vi åkte till en skog som är befriad från älgjakten. Och med risk för att vi låter lite tjatiga, men vi hittade stora fina kantareller igen! Känns bara bra så att säga. Så den vanliga regniga helgen visade sig bli en ovanligt bra helg, hepp!

Höstsemester

Publicerad 2017-09-04 20:18:00 i Allmänt,

Det här med att vara ledig, det är grejer det. Mogge och jag har snart avverkat vår gemensamma höstsemester, ja vi är inne på upploppet nu om man pratar travtermer. Vi har verkligen fått trava av oss i skog och mark, plockat bär, svamp och fiskat en hel del. Vi hade en fantasi om att vi skulle känna oss nöjda på naturen ett tag efter den här semestern. Men icke sa Nicke, vi blir aldrig nöjda tvärt om, vi vill ha mer. Vi har också hunnit med att vara några dagar i Vemdalen tillsammans med sonen, hans familj och några andra härliga vänner.
Vi hyrde en modern stuga genom HSB, högt i tak, ljus, fin och med bastu. Ja stugan var så modern och high tech att Mogge och jag hade svårt för att få igång både spis, micro och framförallt ugnen. Det var såna där touch knappar överallt. Men som tur var så är sonhustrun lagd åt det tekniska hållet så man kan gott påstå att hon räddade oss från att svälta ihjäl.
Som vanligt är vädret mycket omväxlande när man vandrar på fjället, det fick vi erfara då vi gick mot Samevistet. Ena stunden sken solen och värmde gott, nästa så regnade det och slutligen så kom en hagelskur. Men det gjorde inte så mycket för vi njöt av de öppna vidderna och av fjälldoft i näsan, trots vädrets nycker. Vi hade en förhoppning om hjortron men det var dåligt med både bär och svamp där vi gick fram. Kanske var kylan en bidragande orsak till detta? För det visade sig att våra bilar var alldeles frostiga på morgonen, så vintern är inte så långt borta...
Det bästa med att få vara tillsammans med familjen är nog att få rå om barnbarnen lite. Mogge och jag brukar likna våra barnbarn vid två godbitar. Ja de är både söta och beroendeframkallande, dessutom luktar de gott också. För det mesta när vi träffas så måste vi "snaska på oss" med en hel del godis. Så man kan enkelt uttrycka det som så. Att när vi träffas då blir det mycket godis på samma ställe så att säga.
Eftersom älgjakten nu har dragit i gång så känner vi oss lite smått vingklippta min gubbe och jag, vi vågar oss inte ut i skogen som vi vill. Därför fick vi för oss i dag att vi skulle åka ut till Åstön och andas havsluft i stället, vi hade tänkt oss en stillsam promenad. Men den stillsamma promenaden visade sig ge god utdelning, för som av en händelse springer vi på ett stort gäng med gula Kantareller, LYCKA! Och naturligtvis så hittade Sirpa en massa stora fina blåbär också. Jag sa till henne att vi inte behöver några mer blåbär men det struntade hon i. Hon bara plöjde runt med bärplockaren som hon hade gömt i bakfickan på vildmarksbyxorna och vips så blev det några liter. Som ni säkert förstår så blev Mogges och mitt kvällsnöje att rensa bär och svamp.
Jag vill inte påstå att jag är en god matmor...MEN i morgon funderar jag på att låta menyn färgas av blåbär. Hade tänkt mig blåbärssmoothie till frukost, blåbärsgröt till lunch och slutligen blåbärspaj till middag, bra va?

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela