jonssonsfrestelser.blogg.se

Jonssons frestelser är en blogg som kommer att handla om mat, resor,djur och natur. Ibland kan det slinka med lite poesi också. Vi är ett par på 50+ som heter Angela och Morgan. Vi älskar att vistas i naturen. Plocka bär, svamp och fiska. Vi har även två fina barnbarn. Dom kommer också att ta lite plats här. Välkommen till Jonssonsfrestelser.

Trolska skogen 2017

Publicerad 2017-11-25 15:43:00 i Allmänt,

I morse steg vi upp med tuppen och gjorde oss i ordning, för i dag skulle vi ut på äventyr.
Vi var ett gäng bestående av tio vuxna och fyra barn som skulle besöka Trolska skogen, som har premiär i dag. Morgonen var klar och kall, cirka sju minus. Och marken, buskar och träd var täkta av ett vackert frost täcke. Novembersolens bleka strålar visade sig och lotsade oss hela vägen ut till Mellanfjärden.
Det har blivit till en liten tradition för oss att besöka Trolska skogen så här i Juletid. Och sagan som vi besöker och som utspelas är främst riktad till barn. Men den är alltid lika bra och intressant, så vi vuxna är väldigt tacksamma att vi har några barn med oss. För på så vis får också vi en chans att delta och kan drömma oss in i den underbara sagovärlden.
Sagan handlade om Moster Kastanj Etters knäppa julklappar. Hon hade av misstag slagit in sina kastanjetter tillsammans med dom övriga knäppa julklapparna och skickat i väg dom. Sökandet efter kastanjetterna löpte som en sammanhängande tråd genom hela historien. De duktiga skådespelarna bjöd på både sång och musik, alltifrån sköna till väldigt höga toner. Hela arrangemanget där i Trolska skogen är både fantasifullt och skickligt ordnat. Där finns massor av spännande hus, stugor, prylar och saker lite här och där längs med den lagom långa sagostigen. I dag har vi träffat levande pepparkaksgubbar, feer, troll och naturligtvis TOMTEN! Han satt i sin hemtrevliga stuga och väntade på att barnen skulle komma och hälsa på honom. Där fick de skriva sin önskelista som han sedan tog emot, läste igenom och begrundade, hmm vi får se hur det blir....?
Och icke att förglömma. Mitt i sagan gjorde vi ett stopp för att fika i det stora timmerhuset, där fanns mycket gott att smaska på. Allt ifrån kolbullar, korv, lussebullar, pepparkakor och mycket mer.
Mätta och nöjda på både fika och sagor så sa vi hejdå till släkt och vänner och återvände hemåt. Mogge och jag hann inte åka många meter för än mobilen ringde. Oj då, sonhustrun och lilltösen hade blivit inlåsta på dasset där i Trolska skogen, och de fick inte tag på sonen och lillebror som hade gått till bilen. Så vi vände och åkte tillbaka, och mycket riktigt. Det visade sig att trä haspen på utsidan av dörren hade åkt ner, det var låst utifrån! Så jag öppnade och släppte ut dom. Och jag är nästan säker på att det var ett riktigt troll som ville busa lite med dom. För riktiga troll finns det där, det har vi ju själva sett. Och det är ju därför som det heter Trolska skogen.

Vinterfiske

Publicerad 2017-11-12 16:27:00 i Allmänt,

Här i Sörberge lyser snön med sin frånvaro. I stället har vi haft ett gråmulet väder med regn och ishalka. Dagarna känns korta och mörkret infinner sig tidigt och är kompakt. Vi längtar efter snö nu, därför att med den kommer ljuset och en helt annan kyla.
Så i dag åkte vi helt enkelt ut för att få beskåda den första snön och för att vi ville kolla hur isen såg ut på fiskesjöarna. Vi styrde kosan mot Viksjö för vi hade hört att det vita hade kommit där. Och jodå, där låg ett fint tunt snötäcke över bygden och dessutom snöade det lite också, där var både ljust och vackert. Och när vi passerade Käckelbäcksmon såg vi att snön låg vit på taken, kände nästan lite julstämning.
Vi åkte vidare mot Lalamptjärn nyfikna på hur isen såg ut där. Och döm om vår förvåning, för där satt två personer ute på isen och fiskade, redan! Så tydligen är isen så pass tjock att det är läge för pimpelfiske. Men på Skinnen var det lite sämre med is, där är den fortfarande tunn med stora vakar. Vi fortsatte mot Andersjön och vidare mot Mjösjön. På båda sjöarna hade isen lagt sig så det verkar lovande framöver. Så nu längtar vi efter att få packa våra fiskeprylar, varm choklad och mackor. Ser fram emot att få de STORA fiskarna på kroken, ni vet då armarna inte räcker till?

Allhelgona 2017

Publicerad 2017-11-05 17:13:00 i Allmänt,

Som de flesta andra så besökte vi kyrkogården nu i helgen för att tända ljus för alla våra nära och kära som lämnat oss. Det är alltid lika vackert att se alla ljusen som lyser i mörkret och som fyller hela kyrkogården, ett ljus för varje saknad själ. För övrigt har vår helg varit lugn och trevlig. Och då vi hade barnbarnen på besök passade vi på att tillverka både snälla och läskiga fladdermöss av papper. Allhelgona helgen här i Sverige har ju kommit att förknippas allt mer med Halloween, trots att det är två skilda saker.
Alla helgonaaftonen som firas den 31 0ktober är lite mer åt det festliga hållet. Medan Allhelgona är en stund för eftertanke. Men det går ju alldeles utmärkt att blanda dessa två också. Den här helgen är det många som målat och klätt ut sig till läskiga spöken eller skelett och så vidare. Själv behöver jag inte spöka ut mig så särskilt mycket, för det sköter naturen om så bra själv. När jag vaknade på fredag morgon och tittade mig i spegeln så blev jag livrädd. Jag kämpade för att inte vråla högt av rädsla då jag tittade på tanten i spegeln. Det visade sig att min Rosacea hade slagit ut i full blom i hela ansiktet, och vi som skulle ha middagsfrämmande på lördag! Ja vad gör man? Bara till att plocka fram kamouflage pennan och kleta på. Som sagt var, andra målar och klär ut sig för att gå ut och "parta". Själv kamouflerar jag mig för att över huvud taget våga visa mig för folk, men men det går ju över.
Apropå att blomma, både min och Mogges mamma var ena hejare på blommor, de hade gröna fingrar vill jag påstå. Och när Mogges mamma lämnade oss för fjorton år sedan, så tog vi rätt på en laxrosa Pelargon som hon hade. Den har vi lyckats bevara än i dag, den blommar så vackert på sommaren. När min mamma lämnade oss, för cirka nio år sedan. Så tog jag rätt på en liten ynklig Hibiskus som hon hade. Tänkte att den kommer jag nog inte att lyckas med, men det gjorde jag. I dag är det en stor och kraftig Hibiskus som växer på stam. Och i morse när vi vaknade så hade en vacker dubbel blomma slagit ut. Och man kan ju tolka det lite som man vill. Men jag ser det som en liten hälsning från min mamma, för det är ju trots allt Alla helgons helg.

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela