jonssonsfrestelser.blogg.se

Jonssons frestelser är en blogg som kommer att handla om mat, resor,djur och natur. Ibland kan det slinka med lite poesi också. Vi är ett par på 50+ som heter Angela och Morgan. Vi älskar att vistas i naturen. Plocka bär, svamp och fiska. Vi har även två fina barnbarn. Dom kommer också att ta lite plats här. Välkommen till Jonssonsfrestelser.

Ett spännande fiske

Publicerad 2017-06-27 20:17:22 i Allmänt,

Vi har snart varit lediga i sex dagar i samband med midsommar. Dessa dagar har vi ägnat åt att flänga runt till olika sjöar för att pröva fiskelyckan. Och vi ljuger inte om vi påstår att den här perioden har varit klart överlägsen då det gäller flest napp och fångade fiskar.
Men så upptäckte Mogge att min rulle på fiskespöt gick väldigt tungt. Själv trodde jag att det skulle vara så....Ja jag menar, huvudsaken är väl att man lyckas veva upp fisken?! Men "icke sa nicke", en ny rulle skulle införskaffas å de snarast. Sagt och gjort rullen inhandlades och riggades på mitt spö, och naturligtvis måste den testas på en gång. Så i dag gav vi oss ut på en fisketur igen. Den här gången åkte vi till Lalamptjärn. En behändig liten tjärn som tillhör Mjällå fiskevårdsområde.
Mogge drog som vanligt upp de två första fiskarna, fina rejäla regnbågar. Själv stod jag där och misströstade, var inte riktigt nöjd med rullen, den gick så förb...lätt. Så plötsligt dök flötet och jag fick veva så att gäddhänget fladdrade och allt det där ni vet. Mogge kom springande med håven för att hjälpa till. Och då tar "fiskrackarn" och rycker av linan jäms med flötet. Vi ser hur flötet förflyttas bort från land och dyker. Fy vad jag grämde mig, gillar inte att tappa fisk. Samtidigt som jag tyckte synd om fiskstackarn som nu tvingas simma runt med ett flöte. Efter en stund så ser vi hur flötet dyker upp långt där ute på sjön. Och Mogge börjar nu ihärdigt att försöka fånga flötet med sin krok och sitt flöte. När han står där och kastar så ser han hur mitt flöte simmar allt närmare hans flöte. Fisken är uppenbarligen både nyfiken och mer hungrig. Och vips så har Mogge lyckats med att få tag i flötet med min fisk. Den fisken drog vi i dag två gånger med två flöten så att säga, det var en fet och fin regnbåge. Nu till nästa historia.
Vi bestämmer oss för att ta en liten fikapaus, riggar fast våra spön och hugger in på en macka. Halvvägs på min macka som består av nån typ av barkbröd och egenhändigt odlade groddar med en ynka skinkskiva (figuren ni vet) man vill ju inte simma i vassen direkt. Så ser jag hur flötet dyker och är borta lääänge. Jag stoppar min halvätna barkbrödsmacka i fickan och rusar fram till spöt. Jag har en stark rackare på kroken och ropar till Mogge. - Kom med håven! Fisken simmar längs med land samtidigt som den kämpar emot. Så plötsligt kändes det som att den släppte, det gick lätt att veva. Men den lurade mig den "rackarn", för nu kämpade den verkligen emot. Mogge jobbade med håven och jag var så fokuserad på att den inte skulle lyckas med att rycka av linan med flötet. Så i min iver backar jag bakåt med spöt och tjoff så sjunker jag djupt ner till ljumsken med höger benet. Jag blev både paff och rädd, min första tanke var KVICKSAND!. Jag känner hur dyn i surhålet suger sig fast runt mitt ben, hur jag sugs neråt. Jag kämpar för att ta mig loss och tror ett tag att stöveln ska bli kvar där nere i djupet. Jag gapskrattar av rädsla och ser hur Mogge kämpar med fisken men jag släpper inte spöt. Jag lyckas äntligen, nervöst skrattande, ta mig loss ur slukhålet, jag är dyngig och blöt ända upp till arslet, men jag släppte inte spöt! Dom som stod på andra sidan undrade nog vad vi höll på med... Det hörs ju så väl vid en tyst tjärn i naturen ni vet? Dom packade ihop och for hem.
Efteråt, när jag satt där i mina smutsiga och blöta vildmarksbyxor med ena stöveln fylld med sur vatten och tuggade på min halvätna macka, så frågade jag Mogge. - Blev du inte rädd? Nää svarade han. -Du bara liksom blev enbent.
I morgon tar vi nog en stillsam promenad min gubbe och jag, det var ett spännande fiske i dag. Och vi har ju ändå frysen full med fisk nu, hepp

Skälsjötjärn

Publicerad 2017-06-17 18:00:00 i Allmänt,

I dag har vi varit ute på ett härligt fiske. Vi åkte till Skälsjötjärn som ligger i Lögdö vildmark. Där finns också en naturcamping för den som önskar. Solen sken och naturen ståtar med sin skira grönska.
Mogge han knappt kasta ut sin krok innan det nappade, och så fortsatte det hela tiden. På två och en halv timme hade vi fyllt vår kvot med fisk, fem Regnbågar och en Öring. Man får bara ta upp tre fiskar per fiskekort, vill man ha fler måste man köpa ett nytt fiskekort. Vi måste erkänna att vi var sugna på att dra upp fler fiskar, men man ska ju rensa och äta upp dom också. Men helt klart, dagens fiske visade upp sin bästa sida, riktigt roligt.
När Mogge skulle dra upp den sista Regnbågen som vägde åtta hekto, så tog det tvärstopp. det var en riktigt stark "rackare" som inte ville ge med sig i första taget. Men skam den som ger sig, och håven blev flitigt använd.
På vägen hem så passade vi på och hälsa på hos Hjortronen. För er som är intresserad kan vi berätta att vi har sett både Hjortronblommor och knoppar i dag. Så det tycks bli bra med bär i år. Med andra ord vi har mycket att göra framöver.
Och visst är det väl bra härligt med sommar, eller hur?

Lösenord

Publicerad 2017-06-08 17:18:00 i Allmänt,

Det där med tekniken och datorer är inte min starka sida. Nä jag gillar mest att skriva. Men min käre make Mogge han är en hejare på datorer och annat sånt där tråkigt. Så därför har det blivit så, att det är han som sköter om sådant. Jag brukar skoja om att jag gifte mig med honom bara för att han skulle ta hand om och läsa den tråkiga posten ( den roliga läser jag). Och för att han skulle trä masken på kroken åt mig då vi fiskar. Men när det gäller det sistnämnda så fick jag motvilligt ta tag i saken och "ta tjuren vid hornen". Med andra ord, jag får göra det själv.
Hur som haver. Vi har en bostadsrätt i föreningen HSB. Och i och med det så har vi tillgång till något som heter HSB portalen. Det är en sida som är väldigt bra, då den fungerar. Där kan man få information om ekonomi, stugor att hyra och dra ut hyresavier mm. Man kan också kolla om den senaste hyran har gått in och blivit betald. Och det var precis det som Mogge skulle göra för ca: två veckor sedan, det var då allting började.
Plötsligt hör jag en "harang" av svordomar och Mogge utbrister. - Va fan dom har ändrat på sidan, jag kommer inte in, lösenordet fungerar inte. VARFÖR ändra på något som redan fungerar och som funkar bra dessutom. Nä då anställer dom personal som ska sitta och ändra på saker så att dom inte längre fungerar, jag blir vansinnig! Och så beställde Mogge ett nytt lösenord, som han inte fick någon bekräftelse på. Så för säkerhets skull beställde han några nya lösenord till....Han fick vänta några dagar på det nya lösenordet, som kom med brev. Trots att man har telenummer och mail adress till "gubben".
Mogge satte sig andaktsfullt vid datorn och öppnade brevet med det nya lösenordet och utbrister. - Men va fan, vi har med SÄPO att göra. Dom har skickat ett lösenord som innehåller ett tecken som inte ens finns på tangentbordet. Mäh, få se, sa jag. Och så stod vi där länge, länge och stirrade på tangentbordet, näää, det tecknet finns inte. Nu skulle Mogge minsann ringa och läsa lusen av dom. Men det fick bli lite senare, det va ju helg nu. Och det sägs ju att det är fult att stirra. Men under de kommande dagarna var det precis det Mogge ägnade sin tid åt. Han stirrade stint på tangentbordet till datorn. Och vips en dag så fanns tecknet där, va konstigt!
Men tror ni att lösenordet med det osynliga tecknet fungerade? Nope, njet, icke! Hysterisk är ett milt utryck i det här sammanhanget. Grinig gubbe, nja nått åt det hållet. Och jag måste erkänna att jag suckar tyst för mig själv. Och sänder en tacksam tanke till blodtrycksmedicinen som han äter dagligen, den behövs, jag lovar. Så nu har min käre make Mogge beställt ytterligare några nya lösenord till HSB portalen. Som han den här gången fått bekräftelse på.
Och läget är nu sådant. Att varje dag som vi kommer hem från arbetet, så ligger det ett nytt brev från HSB med ett lösenord som ska testas. Vi skrattar lite förläget och undrar vad dom tänker om oss på HSB. Men som Mogge säger. - Jag ger mig inte för än att det fungerar, jag vill kunna kolla att hyran har gått in osv. Själv tar jag det hela med ro. Tja, jag vet ju att hyran är betald. Och det där tråkiga med lösenord och sånt där tjafs, det överlåter jag på Mogge. Det var ju (delvis) därför jag gifte mig med honom.... Hepp.

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela