jonssonsfrestelser.blogg.se

Jonssons frestelser är en blogg som kommer att handla om mat, resor,djur och natur. Ibland kan det slinka med lite poesi också. Vi är ett par på 50+ som heter Angela och Morgan. Vi älskar att vistas i naturen. Plocka bär, svamp och fiska. Vi har även två fina barnbarn. Dom kommer också att ta lite plats här. Välkommen till Jonssonsfrestelser.

Stevia

Publicerad 2015-10-21 21:08:00 i Allmänt,

Som jag tidigare har nämnt, så är jag tablettbehandlad diabetiker. Och nu vill jag berätta om ett litet test som jag gjort, i samråd med min diabetessköterska. Jag har gjort det av ren nyfikenhet.
Ville ta reda på hur blodsockret förändrades beroende på om jag åt vanligt socker eller sötningsmedlet Stevia.
Jag valde att genomföra testet på en helg, då jag är ledig.
På lördagsmorgonen mätte jag mitt blodsocker, utan att ha tagit min medicin, och fastande. Det visade 7,5, svalde en tesked Stevia och väntade i två timmar. Tog ett nytt blodsocker som visade på 7,6. Dagen efter gjorde jag samma sak men nu med vanligt strösocker. Blodsockret visade på 7,7 före och 6,3 två timmar efter att jag hade svalt strösockret.
Nää, det kan inte stämma, sa min fru. Det måste vara något fel. Kanske beror det på att vi "frossade" i oss god mat och drack rött vin till det. Du får göra om testet nästa helg.
Sagt och gjort, när helgen kom gjorde jag om testet. Men den här gången hade jag varken "frossat" i god mat eller dryck. Jag var dessutom noggrann med att ta blodsockret vid samma tid både lördag och söndag. Och den här gången ökade jag mängden Stevia och strösocker till en matsked.
Proverna visade på 8,6 före och 9,5 två timmar efter Stevia intaget. På söndagen gjorde jag om proceduren, men nu med strösocker. Blodsockret var 8,2 före och 8,4 två timmar efter strösocker intaget. Tydligen så förbränns vanligt socker snabbare i kroppen än vad Stevia gör. Och märk väl, jag tog inte min medicin förän testerna var genomförda.
Som ni kanske förstår så har jag efter detta min bestämda åsikt om Stevia och andra sötningsmedel. Den enda fördelen jag kan se med dessa, är att de innehåller mindre kalorier. Men det är inget som jag behöver tänka på, jag lider inte av övervikt, snarare tvärtom. Menar inte att man som diabetiker ska vräka i sig söta godsaker. Men det kanske är bättre att unna sig en vanligt sötad godbit ibland än att stoppa i sig alternativa sötningsmedel. För vem vet, hur nyttigt är det?

Kommentarer

Postat av: Blomman

Publicerad 2015-11-08 06:18:17

Jag har grunnat på ditt test ett tag... Vad sa din sköterska föresten? Här kan du få läsa mer jag hittade på en blogg just:
https://rigmormortis1998.wordpress.com/2013/06/07/sotningsmedlet-som-far-inte-kallas-stevia/


Svar: Hej Blomman. Tack för länken, den var intressant.Sköterskan blev något förvånad och tyckte att jag lika gärna kunde använda vanligt socker i tex. sylt. Men naturligtvis inte något mycket.
Om man googlar på Stevia så står det att det inte ska vara blodsockerhöjande. Men i mitt fall verkar det ju vara så i alla fall.
Angela Jonsson

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela