jonssonsfrestelser.blogg.se

Jonssons frestelser är en blogg som kommer att handla om mat, resor,djur och natur. Ibland kan det slinka med lite poesi också. Vi är ett par på 50+ som heter Angela och Morgan. Vi älskar att vistas i naturen. Plocka bär, svamp och fiska. Vi har även två fina barnbarn. Dom kommer också att ta lite plats här. Välkommen till Jonssonsfrestelser.

All helgona helgen

Publicerad 2015-10-31 19:13:00 i Allmänt,

Vi inleder helgen med att låna ett barnbarn.
Alla som har barnbarn vet hur underbart det är att få låna dom.
Nu när det är som mörkast ute och då kylan kommer smygande, tycker vi att det kan kännas lite tungt ibland. Men då ser vi till att få oss en liten "barnbarnsdos", fungerar lika bra som ett lyckopiller på oss.
Precis som alla andra gör vi ett besök på kyrkogården. Tänder ett ljus för våra nära och kära, minns dom med värme. Saknaden är stor oavsett om den handlar om ett bortgånget djur eller en människa....
När vi vaknade i dag, kände vi en intensiv längtan efter att få besöka skogen. Ville andas skogsdofter, vandra och bara vara.
Men så har vi det där med älgjakten då. Ja, det får bära eller brista. Vi måste få åka till skogs även om vi gör det med livet som insats. Vi styrde kosan mot Rigåsen. Sa till varandra att där kan dom väl ändå inte skjuta, det är ju ett naturreservat.
På vägen upp mot Rigåsen passerade vi många älgjägare som stod på pass. Och när vi var framme vid Rigåsen så stod det en "älggubbe" där också. Nej! Sa vi till varandra, bara till och vända. Men vi hade tur, killen sa att de hade jagat färdigt för i dag. De hade lite att ta rätt på, hade skjutit en kalv. Han berättade att han hade stått och tittat på en stor älgtjur med sexton taggar. Men den fick han inte skjuta därför att den kvoten var redan fylld.
Det kändes som en liten bonus att få vandra omkring i naturen, vi njöt i fulla drag. Och som av en händelse så råkade vi springa på cirka en liter Trattkantareller. Ja, Mogge hittade några gula också.
Plötsligt vaknade mitt andra jag, Sirpa. Jag sneglade på Mogge och tyckte mig se en glimt av hans andra jag också, Pentti. Mogge och Angela behöver ingen mer svamp. Men det behöver tydligen Sirpa och Pentti.
På vägen hem stannade vi till vid Västanåfallet som ligger i Viksjö. Där är det alltid lika vackert oavsett årstid. Fallet är Sveriges näst högsta fall. Det är ett så kallat kaskadfall då vattnet faller utför klippavsatser. Fallhöjden är över 90 meter.
Där finns också hästar som man kan rida på om man vill. Men vi nöjde oss med att prata lite med dom, de är så stiliga.
Om ni någon gång har vägarna förbi så kan vi varmt rekommendera att ni gör ett besök vid Västanåfallet.
Vi återvänder, något frusna till "holken" igen. Tänder massor av värmeljus och smuttar på lite varm glögg. Tänker på alla som vi saknar. Konstaterar att vi har det bra. Och glädjer oss över alla som finns och över varandra.


Pekingsoppa

Publicerad 2015-10-25 13:11:00 i Allmänt,

Fick ett bra recept av en bekant, som jag vill dela med mig av.


Portioner: 4
Ingredienser:
12 dl vatten
3 tärningar hönsbuljong
kycklingfileer valfri mängd
250 g färska champinjoner
1/2 purjolök
1 röd paprika
1burk bambuskott. 230 gram
2 msk tomatpure
1 msk socker
1msk sambal oelek (medium styrka)
2 krm ättiksprit
1 msk potatismjöl

gör så här:
Koka upp vatten och buljongtärningar. Dela kycklingfileerna i tärningar och lägg ner i buljongen. Koka 5 minuter. Skiva champinjonerna. Skölj och strimla purjolöken. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Lägg ner alltsammans med bambuskotten och tomatpure` i soppan och koka 10 minuter. Smaka av med socker, sambal oelek och ättiksprit. Red av med potatismjöl utrört i lite kallt vatten. Ge soppan ett snabbt uppkok. Lägg gärna i lite räkor eller kräftstjärtar när soppan är klar men koka den ej mer efter det. (de blir sega då).
Smaklig måltid, Mogge.

Stevia

Publicerad 2015-10-21 21:08:00 i Allmänt,

Som jag tidigare har nämnt, så är jag tablettbehandlad diabetiker. Och nu vill jag berätta om ett litet test som jag gjort, i samråd med min diabetessköterska. Jag har gjort det av ren nyfikenhet.
Ville ta reda på hur blodsockret förändrades beroende på om jag åt vanligt socker eller sötningsmedlet Stevia.
Jag valde att genomföra testet på en helg, då jag är ledig.
På lördagsmorgonen mätte jag mitt blodsocker, utan att ha tagit min medicin, och fastande. Det visade 7,5, svalde en tesked Stevia och väntade i två timmar. Tog ett nytt blodsocker som visade på 7,6. Dagen efter gjorde jag samma sak men nu med vanligt strösocker. Blodsockret visade på 7,7 före och 6,3 två timmar efter att jag hade svalt strösockret.
Nää, det kan inte stämma, sa min fru. Det måste vara något fel. Kanske beror det på att vi "frossade" i oss god mat och drack rött vin till det. Du får göra om testet nästa helg.
Sagt och gjort, när helgen kom gjorde jag om testet. Men den här gången hade jag varken "frossat" i god mat eller dryck. Jag var dessutom noggrann med att ta blodsockret vid samma tid både lördag och söndag. Och den här gången ökade jag mängden Stevia och strösocker till en matsked.
Proverna visade på 8,6 före och 9,5 två timmar efter Stevia intaget. På söndagen gjorde jag om proceduren, men nu med strösocker. Blodsockret var 8,2 före och 8,4 två timmar efter strösocker intaget. Tydligen så förbränns vanligt socker snabbare i kroppen än vad Stevia gör. Och märk väl, jag tog inte min medicin förän testerna var genomförda.
Som ni kanske förstår så har jag efter detta min bestämda åsikt om Stevia och andra sötningsmedel. Den enda fördelen jag kan se med dessa, är att de innehåller mindre kalorier. Men det är inget som jag behöver tänka på, jag lider inte av övervikt, snarare tvärtom. Menar inte att man som diabetiker ska vräka i sig söta godsaker. Men det kanske är bättre att unna sig en vanligt sötad godbit ibland än att stoppa i sig alternativa sötningsmedel. För vem vet, hur nyttigt är det?

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela