jonssonsfrestelser.blogg.se

Jonssons frestelser är en blogg som kommer att handla om mat, resor,djur och natur. Ibland kan det slinka med lite poesi också. Vi är ett par på 50+ som heter Angela och Morgan. Vi älskar att vistas i naturen. Plocka bär, svamp och fiska. Vi har även två fina barnbarn. Dom kommer också att ta lite plats här. Välkommen till Jonssonsfrestelser.

Lingon

Publicerad 2015-08-29 18:42:00 i Allmänt,

Vi gav oss ut i skogen i dag, för att hämta hem Lingonen. När vi ändå var i farten så plockade vi en del Hallon också. Det gäller att passa på, för snart börjar älgjakten och då får man hålla sig på asfalten, så att säga.
Vi hade ett perfekt bär plockarväder. Solen sken och det fläktade en lagom bris.
Som vanligt när vi är ute i skogen, då vaknar Sirpa i mig.
Det är en kvinna som bor i min kropp, hon är mitt andra jag. Sirpa älskar att vistas i naturen och tar rikligt för sig ur skogens skafferi. Hon kan inte sluta plocka trotts att Angela redan har frysen full. Jag har försökt att tala henne till rätta men hon lyssnar inte på det örat. Det slutar för det mesta med att Mogge får dra henne från skogen. Kom nu Sirpa, nu går vi säger han. Det gör alltid lika ont i Sirpas hjärta, när hon måste lämna så många, stora, fina bär i skogen.
I kväll firar vi Lyskväll eller Lysnatta här i Norrland. En tradition som går ut på att man tar farväl av sommaren. Förr städade man ut gammalt skräp från sommarstugorna och eldade upp det på stränderna. Man tömde även skafferiet och smaskade i sig maten.
Vi som, återigen, har sålt vårt fritidshus, har ingen stuga att städa. Vår eld består därför av massor med värmeljus hemma i "holken", och vi rensar bär.
Lingonen är redan rensade men Hallonen återstår att rensa. Men vid närmare eftertanke så tror jag att vi överlåter den sysslan till Sirpa. Vi lutar oss i stället, bekvämt tillbaka och fyller våra glas med något rött. Myser och njuter av höstmörkret.....

Äntligen sol

Publicerad 2015-08-23 19:07:00 i Allmänt,

I helgen lyckades vi pricka in ledig tid tillsammans och dessutom sol.
Den här sommaren har varit väldigt dålig, vädermässigt, enligt oss. Det har regnat och varit ovanligt kallt för årstiden.
Under vår semester hade vi två dagar med solsken. Så man kan inte påstå att vi blivit bortskämda med den "lyxen" den här sommaren.
Men i helgen hände det. Solen strålade och värmde gott.
Vi packade husbilen och rullade mot Åstön. Den campingen har vi skrivit om tidigare, så det ska vi inte göra nu.
Men ett är säkert. Där är alltid lika mysigt och hemtrevligt att vara. Inget går upp emot att få somna till havets brus och att få vakna med naturen direkt utanför husbilsdörren.
Vi passade på att gotta oss i solen och vi tog sommarens första dopp i havet, det var riktigt skönt. Strosade runt på många stigar och njöt av Ljungen som blommar nu.
Mogge som är både morgonpigg och en tvättäkta sakletare. Lyckades nosa reda på gula Kantareller medans jag låg och sov. Det blev liksom helgens höjdpunkt.
Att äntligen ha blivit utsatt för solens värmande strålar. Och att få förvälla och frysa in kantareller, det gör minsann inte ont.

Helikopter

Publicerad 2015-08-08 20:01:00 i Allmänt,

Dagen i dag blev mycket spännande och ovanlig.
Det enda vi hade planerat var att besöka folkan waterfront på "faggafältet". Där träffade vi barn och barnbarn, åt lunch och fikade.
Vi blev underhållna av bolibompa Yankho och Daniel. De trollade och hade tävlingar på scenen, som barnen fick komma upp och delta i. Det bjöds på mycket bus och lek, vi fick många glada skratt.
Redan när vi gick in på festivalområdet, såg vi en helikopter stå parkerad en bit ifrån. Vi tänkte att det vore någonting för barnbarnet att få prova. Så vi frågade henne om vi skulle ta en helikoptertur, det ville hon gärna. Vi lyckades även lura med oss hennes pappa. Nu hör det till saken att vi vuxna är lite flygrädda. Tösen som bara är lite över två år är nog den tuffaste av oss.
Piloten var mycket trevlig men en aning busig. I bland tappade vi lite höjd och det blev en hel del snäva svängar. Det hissade i magen och utsikten där uppifrån var kolossalt vacker.
Upplevelsen var underbar och väldigt givande. Så har ni någon gång möjlighet att flyga helikopter, så gör det!
Själv funderar vi på att köpa en egen.

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela